Primjeri životopisa

DropDown

Konobar/konobarica

StarStarStarStarStar

Konobar/konobarica

Aleksandra, glavna konobarica s profesionalnim iskustvom, odlučila se za kreativan predložak životopisa Stanford. Ovaj predložak ističe radno iskustvo, vještine i glavna postignuća na svakom radnom mjestu.

Sastavite svoj CV

"Glavna konobarica s više od 10 godina iskustva u dinamičnim okruženjima. Sposobna voditeljica tima, vješta u nadziranju osoba u cilju osiguravanja vrhunske usluge gostima. "

Aleksandra Novak - Glavna konobarica

CV primjer - Konobar/konobarica - obrazac Stanford

Sadržaj

Sve što trebate znati o izradi životopisa konobara/konobarice

Konobari i konobarice su ključno osoblje u restoranima, lancima brze prehrane, hotelima, kafićima i mnogim drugim ugostiteljskim objektima. No, nemojte se zavarati i pomisliti da vam za dobivanje posla nije potreban profesionalan životopis konobara ili konobarice.

Budući da ljudi često počnu raditi kao konobar ili konobarica nakon škole, mnogi smatraju da je to posao za početnike, ali to nije točno. Profesionalni konobari i konobarice su jako traženi i na lokalnoj i na međunarodnoj razini. Visokokvalificirano osoblje može putovati po cijelom svijetu i istovremeno zarađivati.

Općenito govoreći, konobari i konobarice moraju nositi brendiranu uniformu jer se smatraju osobljem koje gosti prvo vide. Isto tako, oni rade u smjenama, uključujući one noćne, preko vikenda te tijekom praznika i blagdana.

Ovo osoblje predstavlja "lice" svakog poslovanja zbog čega vlasnici i rukodovitelji cijene zaposlenike koji rade svoj posao sa strašću i entuzijazmom. Vrhunsko konobarsko osoblje brine o brendu svojeg poslodavca kao o svojem i ima prirodnu želju da se gosti osjećaju dobrodošlo i sretno.

Ako želite uvjeriti potencijalnog poslodavca da imate ono što je potrebno kako bi gosti bili zadovoljni i ponovno dolazili, vaš CV s odgovornostima konobara ili konobarice mora odmah istaknuti takav stav. To je odraz vaše profesionalnosti, zbog čega treba zadiviti onoga tko ga čita.

Ovaj članak pokazuje kako ćete najbolje istaknuti svoje vještine i snage, a dat ćemo vam i primjer životopisa konobara/konobarice da vidite kako se to radi.

CV primjer konobara ili konobarice

CV konobara ili konobarice

Preuzmite ovaj primjer životopisa konobarice kao PDF

Iz ovog obrasca konobarice možete vidjeti kako Aleksandra jasno i precizno prikazuje svoju karijeru u ugostiteljskoj industriji, ali bez nepotrebnih detalja. Njezin sažetak govori čitatelju već na prvi pogled koliko ima godina iskustva i da želi napredovati u svojoj karijeri u ugostiteljstvu. Aleksandra isto tako navodi da je radila s različitim vrstama kuhinje, što bi moglo privući različite vrste gostiju. To pokazuje čitatelju da je fleksibilna i prilagodljva. I pogledajte kako povezuje svoje interese sa svojim poslom. Bez ikakve sumnje, Aleksandra traži dugoročnu poslovnu mogućnost u kojoj može unaprijediti svoje menadžerske vještine. Odlučila se za savršen obrazac Stanford zbog njegovih jasnih linija i mogućnosti da se jednostavno čita. Aleksandra je stavila fotografiju u svoj CV, ali vi ne morate.

Planiranje osnovnog životopisa za konobara ili konobaricu

Sastavljanje pobjedničkog životopisa zahtijeva planiranje unaprijed zbog čega trebate pronaći vremena.

Pristupite tome kao projektu koji će na papiru maksimalno točno objasniti što imate za ponuditi kako bi vas čitatelj mogao upoznati već i nakon što ga samo skenira.

U središtu svakog dobrog prilagođenog životopisa nalazi se osnovni CV za konobara ili konobaricu. To je općenit dokument koji obuhvaća sve vaše obrazovanje, vještine i radno iskustvo.

Dokument mora:

  • biti jasan, logičan i prilagođen čitatelju

  • biti napisan crnim fontom na bijeloj pozadini

  • biti bez grešaka i ne smije biti loše uređen

  • biti dobro posložen, bez suvišnih stvari, dobro raspoređen, organiziran i profesionalan

  • započeti s vašim posljednjim ili trenutačnim poslom i navesti sve poslove do vašeg prvog posla

  • sadržavati na isti način navedeno obrazovanje i kvalifikacije

  • sadržavati i meke i tvrde vještine

  • sadržavati točne podatke za reference za svaki posao ili poziciju

Uzimite si vremena i provjerite da niste ništa izostavili jer ovaj CV predstavlja temelj svih budućih prijava za posao. Može biti dugačak koliko god je potrebno, tako da uključite sve pojedinosti.

Dodajte svaku poziciju na poslu, sve odgovornosti i postignuća na svakoj poziciji. Naravno, to će vam uzeti puno vremena, ali nužno je za uspjeh u budućnosti.    

Dok pišete svoj osnovni CV, radite kopije svih relevantnih kvalifikacija, nagrada, referentnih pisama i svega ostalog što je bitno. Spremite sve u sigurnu datoteku sa svojim životopisom za konobaricu ili konobara i držite to na mjestu kojem možete jednostavno pristupiti.

Uvijek pažljivo pregledajte i uredite svoj osnovni CV kako ne bi sadržavao nikakve greške. Ako je moguće, zamolite još nekoga da projeri ima li grešaka. Ne želite da osnovne gramatičke pogreške ostave loš dojam na čitatelja.

Želite sastaviti profesionalan CV?

Započnite odmah

Uvrstite svoje vještine

Životopis s vještinama konobara ili konobarice će se razlikovati kod svakog poslodavca, ali osnovne su vještine potrebne u svkoj situaciji.

Nemojte preskočiti ništa dok sastavljate svoj životopis s vještinama konobara ili konobarice. Navedite mekane i tvrde vještine, čak i ako ste ih koristili vrlo kratko. Meke vam vještine možda nisu toliko očite zato što ih koristite svaki dan.

Zbog toga si za svaku poziciju uzmite vremena i razmislite što ste radili ili koje su vještine potrebne kako biste maksimalno dobro radili svoj posao.

Ovo su neke od osnovnih mekih vještina koje trebaju imati konobarice i konobari:

  • Prilagodljivost: funkcioniranje u različitim situacijama koje se vrlo često brzo mijenjaju

  • Obavljanje više zadataka odjednom: posluživanje više od jednog stola istovremeno

  • Empatija: razumijevanje tuđih osjećaja i gledišta

  • Samokontrola: sposobnost da ostanete mirni i hladne glave usprkos promjenama i izazovima

  • Strpljenje: razumijevanje kada čekati, kada odgovoriti i kada reagirati

  • Učinkovito slušanje: slušanje i razumijevanje te davanje slušatelju do znanja da ste ga čuli

  • Suptilna prodaja: promoviranje hrane i pića za povećanje prodaje bez napadnosti

  • Posvećenost detaljima: točno uzimanje narudžbi i provjera računa prije plaćanja

  • Pozitivan jezik: korištenje optimističnog i uvjerljivog jezika za smirivanje negativnosti i zadobivanja povjerenja gosta

  • Jasna komunikacija: prenošenje informacija na jednostavan način koji se lako razumije

  • Preuzimanje odgovornosti: osiguravanje da će nesporazumi biti riješeni, neovisno o tome tko je kriv

Tehničke vještine razlikovat će se prema konkretnoj vrsti posla, ali potrebno vam je:

  • Prosječna razina računalne pismenosti kako biste mogli uzimati narudžbe i koristiti POS softver

  • Poznavanje vrsta hrane i različitih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka

  • Potpuno razumijevanje kako funkcionira restoran

  • Poznavanje zdravstvenih, higijenskih i sigurnosnih propisa

  • Poznavanje stavaka s jelovnika i onih koje nisu na jelovniku te posebnih ponuda

  • Numeričke i osnovne računovostvene vještine kako bi sve transakcije bile točno provedene

Osobna izjava i sažetak profila

Ne treba vam osobna izjava u životopisu konobarice ili konobara, ali trebate napisati sažetak profila na početku svakog prilagođenog životopisa s odgovornostima konobarice ili konobara. Iako možete napisati jedan sažetak i prilagoditi ga za nekoliko sličnih prijava za posao, najbolje je ponovno napisati sažetak svaki put, pogotovo ako je u međuvremenu prošlo puno vremena. 

U nastavku su primjeri sažetih izjava s različitim razinama vještina i kompetencija. Tekst napisan masnim slovima sadrži relevantne informacije koje će čitatelju pokazati ključne pojedinosti prije nego nastavi s čitanjem ostatka životopisa.

Konobarica - primjer sažetka profila - glavna

Glavna konobarica s više od 15 godina iskustva u različitim sektorima ugostiteljske industrije. Optimistična i entuzijastična s okom za detalje, posvećena kvalitetnoj usluzi i prijateljski nastrojena. Energetičan timski igrač i lider koja je motivirana i proaktivna čak i za vrijeme gužve, planiram ostvariti karijeru u ugostiteljstvu, konkretno na području hrane i pića.

Konobarica - primjer sažetka profila - iskusna

Entuzijastična konbarica s 7 godina iskustva u privatnom cateringu. Posluživanje gostiju i ispunjavanje njihovih želja s prijateljskom profesionalnošću je moj glavni fokus. Imam iskustva s radom i na malim, intimnim okupljanima, kao i velikim zabavama sa stotinu i više gostiju. Želim proširiti svoje iskustvo na međunarodnoj razini.   

Konobarica - primjer sažetka profila - bez iskustva

*Učenica srednje škole koja želi izgraditi karijeru u sektoru ugostiteljstva. Iako trenutačno nemam iskustva, brzo učim i jako me zanimaju hrana i piće. Volonterski sam posluživala na lokalnim humanitarnim događajima dok sam bila u školi i želim započeti svoju karijeru kao pomoćnica ili konobarica. Želim se dokazati kao vrlo motivirana zaposlenica koja je spremna učiti.*

Želite sastaviti profesionalan CV?

Započnite odmah

Koja je razlika između sažetka profila i osobne izjave?

Sažetak profila je kratka izjava koja se nalazi na početku vašeg životopisa, a osobna izjava je dulja, zasebna izjava o motivaciji.

Sažetak profila obično sadrži manje od 100 riječi, dok osobna izjava može biti u rasponu od 500 do 1000 riječi.

Sažetak profila može se nazivati i "pregled", "profesionalni sažetak", "sažetak vještina/kvalifikacija" ili "profesionalna biografija".

Što koristiti?

Uloge profesionalaca, menadžmenta, izvršnih direktora i specijalista imaju koristi od osobne izjave. Moguće ih je koristiti i kada se prijavljujete za studentske edukativne programe i staž.

S druge pak strane, svaki CV za konobaricu ili konobara će imati koristi od kratkog sažetka profila jer on čitatelju daje uvid u to tko ste prije čitanja vašeg životopisa.

Zbog toga je važno da si uzmete vremena i kada pišete izjave općenito i kada ih pišete za konkretan posao za koji se prijavljujete. To je vaša šansa da se istaknete među drugim životopisima jer većina kandidata ima slične kvalifikacije i iskustvo.

Optimističan, iskren i informativan sažetak profila ili osobna izjava su ključni da vas pozovu na prvi razgovor za posao.

Što trebam reći?

Iako je sažetak profila kratak, treba biti relevantan za čitatelja. Krenite od oglasa za posao, i koristeći svoje iskustvo, uvrstite tvrde i meke vještine, godine iskustva i sve ključne riječi koje možete pronaći. Želite maksimalno prilagoditi vaš sažetak zahtjevima poslodavca.

Imajte na umu sljedeće:

  • naziv radnog mjesta

  • istaknite svoje znanje

  • napišite godine iskustva

  • navedite ključne meke i tvrde vještine

  • neka sve odgovara zahtjevima poslodavca

Osobna izjava mora sadržavati iste pojedinosti kao i vaš sažetak profila, ali ona je proširena kako bi dala više informacija o vašim vještinama i iskustvu. Isto tako, omogućuje vam da navedete ključne podatke kao što su razlozi zašto ste se odlučili za određenu karijeru, zašto biste ju odabrali ili zašto biste promijenili karijeru.  

Uzmite si vremena da prilagodite svoju osobnu izjavu zahtjevima poslodavca koliko je to moguće.

Koje god informacije odlučite uključiti, neka obje izjave budu prijateljske, razgovornog stila i optimistične - to je prvi dojam koji će poslodavac dobiti o vama.

Kako koristiti osnovni CV konobarice ili konobara

Nakon što dovršite svoj osnovni CV konobara ili konobarice, možete se brzo prijavljivati za poslove i biti sigurni da nećete izostaviti nikakve važne informacije.

Kada vidite posao na koji se želite prijaviti, pažljivo ga pročitajte i zabilježite glavne zahtjeve. Vrlo često poslodavci koriste ključne riječi u opisu posla kako bi raščlanili prijave.

Raščlanjivanje je način sortiranja prikladnih kandidata od većine korištenjem ključnih riječi i davanjem bodova. Ako vaš CV za konobaricu završi s "većinom", od njih više nećete čuti ni riječi osim pristojne standarde poruke u kojoj im je žao.

Najbolji način određivanja ključnih riječi u oglasu za posao jest da prođete kroz odgovornosti radnog mjesta u potrazi za izravno povezanim riječima. Imajte na umu da kompanije mogu različito nazivati poslove konobara ili konobarice, ponekad ih se može nazivati osoblje i slično. Ako, na primjer, naziv radnog mjesta koristi riječ "osoblje", tada prema tome prilagodite svoj CV konobara ili konobarice.

Vaš je sljedeći korak skratiti svoj osnovni CV u optimiziran CV za konobara ili konobaricu koji će proći kroz softver za raščlanjivanje i odmah privući pažnju čitatelja.

Ovo ćete postići tako da ćete izvući relevantne i ključne informacije iz svojeg osnovnog životopisa i prenijeti ih u CV konobara ili konobarice s vještinama, prilagođen za konkretan oglas za posao.

Nužno je znati da regruteri i poslodavci troše svega nekoliko sekundi na svaku prijavu prije nego što prijeđu na sljedeću jer traže konkretne informacije. Ako ih ne vide, ne nastavljaju s čitanjem.

Korištenje relevantnih ključnih riječi u vašoj prijavi na samom početku tjera ih da nastave čitati. To im također govori da ste detaljno pročitali oglas i da ne tratite vrijeme.

Nekoliko je pravila za prilagođen CV za ugostiteljstvo:

  • neka format životopisa bude jasan, crno-bijeli kao i onaj osnovnog životopisa

  • duljina je bitna, zbog čega neka ne bude dulji od 2 do 3 stranice

  • neka bude relevantan samo za taj posao

  • neka jezik životopisa bude pozitivan, proaktivan i jednostavan za razumijevanje

  • pažljivo projerite pravopis, datume i vremenska razdoblja

  • nemojte dodavati podatke o kontaktima za reference, umjesto toga napišite "dostupno na zahtjev"

  • dodajte i napomenu: "detaljan CV je dostupan na zahtjev"

Želite sastaviti profesionalan CV?

Započnite odmah

Zaključak

Dobivanje vašeg posla iz snova konobara ili konobarice je u vašim rukama, jer, kao i u svim drugim područjima života, kako siješ, tako ćeš i žeti. Ako na početku potrošite vrijeme za planiranje i sastavljanje vašeg osnovnog životopisa konobara ili konobarice, to je ulaganje u vašu budućnost.

Ovo su ključne točke za pisanje idealnog životopisa konobara ili konobarice:

  • Odvojite vrijeme za sastavljanje sveobuhvatnog osnovnog životopisa

  • Spremite svoj osnovni CV i sve relevantne dokumente u datoteku kojoj možete jednostavno pristupiti

  • Pažljivo čitajte oglase za posao i bilježite ključne riječi

  • Sastavite sažetak životopisa iz vašeg osnovnog životopisa koristeći samo one informacije koje su relevantne za konkretan posao

  • Napišite optimističan osobni sažetak za CV s fokusom na zahtjeve radnog mjesta

Kada šaljete svoju prijavu:

  • uvijek šaljite svoj prilagođen CV i motivacijsko pismo u pdf formatu

  • Nemojte slati nikakve druge dokumente osim ako ih se ne traži

  • Provjerite može li se vaše podatke za kontakt lako pronaći u životopisu

  • Nemojte pisati podatke za kontakt svojih preporuka u prvoj prijavi

Često postavljana pitanja o životopisu konobara i konobarice

Ovdje su odgovori na neke od vaših najčešćih pitanja

Što je osnovni CV konobara ili konobarice i kako se koristi?

Osnovni CV za konobaricu ili konobara je kombinacija vaše najviše razine obrazovanja, dodatne edukacije, vašeg prvog radnog mjesta sve do vašeg trenutačnog ili posljednjeg radnog mjesta.

Zašto treba napisati osnovni CV za konobara ili konobaricu?

U konačnici, kako biste uštedjeli vrijeme i prezentirali se na najbolji mogući način svaki put. Nakon što skupite sve informacije na jednom mjestu, od početka do kraja, nikada to više ne trebate raditi, jedino što trebate jest svake ga godine ažurirati.

Kada trebam dodati podatke za preporuku?

Samo nakon što vas je regruter ili poslodavac kontaktirao i zatražio kontaktne podatke osobe za preporuku. Nemojte dodavati reference u CV, posebno brojeve telefona i adrese e-pošte kada se javljate na oglas za posao. Umjesto toga napišite "preporuke su dostupne na zahtjev".

Ako vam se regurter javi za telefonski razgovor za posao, možda će tražiti podatke referenci, ali ako ne, nemojte inzistirati. Možda vaša prijava nije uspješna u ovoj fazi ili pak stručnjak za zapošljavanje želi tražiti podatke o referencama u finalnim etapama zapošljavanja.

Dodavanje podataka za kontakt za preporuku na početku ugrožava i vas i tu osobu.

Zašto?

Prvo, dajete nečije osobne podatke nekome o kome ništa ne znate. Zbog toga ugrožavate vašu osobu za preporuku ako njezini kontaktni podaci dospiju u krive ruke.

Drugo, beskrupulozni regruteri mogu kontaktirati tu osobu prije nego što kontaktiraju vas. Ovo nije poštena praksa, ali ne možete ništa uraditi ako ste im već dali podatke.

Na kraju, ako osobu koja vam daje preporuku iznenadi poziv koji ne očekuje, možda se ne jave ili možda ne kažu sve što je potrebno i daju vam preporuku koja ne zvuči najbolje.

Kada tražite posao, uvijek je dobro unaprijed kontaktirati svoje osobe za preporuku i podsjetiti ih da su se složili da će vam dati preporuku za zaposlenje. Nakon što prođe nekoliko godina, može se biti teško prisjetiti datuma, odgovornosti na poslu i ostalih bitnih detalja.

Podsjećanje bivšeg poslodavca osigurat će da vam žele i mogu dati preporuku. To će i osigurati da su sve vaše preporuke potkrijepljene i potvrđuje vaše vještine i sposobnosti. 

Trebam li dodati hobije i interese u svoj CV?

Ako ste odlučili dodati hobije i interese u CV ili osobnu izjavu, navedite samo one koji su relevantni za taj posao. Isto tako, preskočite nerelevantna članstva i osobna postignuća.

Znajte da regruteri i poslodavci imaju ograničeno vrijeme i neće čitati ništa što je nevažno. Hobiji i interesi su izvrsni za naše zdravlje i dobrobit, ali nemojte ih navoditi ako nisu vezani uz posao.

Odlični primjeri interesa ili hobija za konobara ili konobaricu za dodavanje u cv; 

  • dobrotvorni rad

  • kušanje vina

  • kuhanje

  • organski sastojci

  • priprema koktela

Često postavljana pitanja o konobarici ili konobaru

Zanima vas konobarska karijera ili razmišljate o promjeni karijere u tom smjeru? Ovako to možete uraditi.

Koje obrazovanje mi je potrebno?

Obično je potrebno da imate završenu srednju školu, a neki oglasi traže ugostiteljsku ili sličnu srednju školu. Vaše vam obrazovanje treba dati dobre temelje kada su u pitanju računanje i kvalitetna komunikacija.

Iako je znanje hrvatskog nužnost za posao u Hrvatskoj, ako znate druge jezike, to može povećati vaše šanse za dobivanja posla, kao i onog u inozemstvu ili na kruzeru. 

Postoje i daljnje razine obrazovanja koje će poboljšati vaše poznavanje ugostiteljske industrije te posluživanja hrane i pića.

Jesu li mi potrebne dodatne vještine?

Srednjoškolsko obrazovanje je dovoljno za poziciju konobara ili konobarice jer je većina poslodavaca spremna educirati svoje osoblje.

Dostupni su i kratki i online tečajevi koji će poboljšati vaš CV i učiniti da potencijalni poslodavci vide da ste ozbiljni kada je u pitanju vaša karijera. Ovo će vam pružiti značajnu prednost nad drugim kandidatima.

Dobro poznavanje i zanimanje za različite vrste hrane i pića je isto korisno jer ćete trebati poznavati i preporučivati stavke s jelovnika i one koje nisu na njemu.

Postoje li različita područja specijalnosti?

Ugostiteljska je industrija vrlo raznolika i sadrži širok raspon stilova hrane i usluge. Jelovnici mogu biti onoliko raznoliki koliko je regija, kultura i sastojaka na cijelom svijetu. Neke su se ustanove specijalizirale za određene vrste kuhinje, a druge pak imaju jelovnike koji se mijenjaju svaki dan.

Konobarice i konobari rade u ustanovama koje poslužuju hranu izravno gostima, a to je sve od kafeterija do pivnica, specijaliziranih restorana i onih s Michelinovom zvjezdicom i brojnih drugih.

Vrste usluge se razlikuju, od švedskog stola i al a carte, obiteljskih restorana, u rasponu od vrlo profinjenih do ležernih.

Svaka ustanova ima vlastitu kulturu i možete se specijalizirati u mnogim različitim područjima. Što se više vješti i specijalizirani, to će vaše vještine biti traženije i moći ćete bolje pregovarati o svojoj sljedećoj plaći.

Može li se napredovati?

Mnogo je prostora za konobara ili konobaricu da napreduju u svojoj karijeri, a odlično je što možete krenuti čim završite školu i na poslu steći iskustvu i edukaciju.

Mogućnosti napredovanja su glavni konobar, natkonobar i upravitelj restorana. Možete prijeći i na pozicije pripreme hrane i pića, kao što su barmen, specijalist za pripremu kave, sommelier ili glavni kuhar ako ste spremni učiti i unaprijeđivati svoje vještine.

Kako započeti?

Prije svega, sastavite osnovni životopis konobara ili konobarice kako ne biste trošili vrijeme na prijavu za posao kada vidite odgovarajuće oglase.

Ako ste tek završili škou ili razmišljate o promjeni karijere, javite se ustanovama za pripremu hrane ili uslugama cateringa na svojem području. Ponekad vam izravan razgovor s nekim može osigurati intervju ako nemate iskustva.

Možete i gledati ploče s oglasima te one u tiskanim medijima.

Iako osobna izjava obično nije zahtjev za ovakvu poziciju, može biti dobra ideja da objasnite svoj izbor karijere kada imate malo iskustva ili ga nemate.

Dogovorite intervju za svoj posao iz snova uz CVMaker

Jednostavno sastavite svoj profesionalni CV za 10 minuta i preuzmite ga kada i gdje to želite!

AddSmallSastavite svoj CV
CheckCircle

Povećajte svoju šansu za dobivanje posla iz snova uz CVMaker.